Zásady dobré duše


Pomáhat je lidské. Projekt Dobrá duše není soutěží, ve které vyhrává lepší či rychlejší.
Vyhrává tady každý: ten, kdo se rozhodne pomáhat i ten, komu se pomoci dostává.


Více informací

Výsledky roku 2014

 

Dobrovolnický projekt Dobrá duše zná vítěze třetího ročníku

Třetí ročník projektu Dobrá duše skončil a my již víme, koho letos odborná porota ocenila za obětavou dobrovolnickou činnost. Ocenění tentokrát putovalo na sever Čech do Liberce, na Sokolovsko i do Týniště nad Orlicí. V kategorii institucí zůstal titul „Dobrá duše“ v Praze, když zvítězila tamní Židovská obec.

Vyhlášení výsledků třetího ročníku projektu Dobrá duše se uskutečnilo 25. 6. 2015 v klášteře Minoritů v Praze. Přítomní byli všichni partneři a členové odborné poroty, tedy Andrea Pisingerová ze společnosti HARTMANN – RICO a.s., Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb, Jana Hanzlíková z Ministerstva práce a sociálních věcí a Iva Holmerová za Gerontologického centra. Celou akcí provázel populární moderátor Jan Rosák a zpestřilo ji hudební vystoupení gospelové zpěvačky Leony Gyöngyösi. Jako každý rok, ani letos, neměla odborná porota složená z partnerů projektu, jednoduché rozhodování. Vybrat mezi desítkami osobitých a často i dojemných dobrovolnických příběhů ten nejlepší, je vždy velkým oříškem. Navíc bylo opravdu z čeho vybírat, protože do III. ročníku se přihlásilo na tři desítky dobrovolníků jednotlivců a dvě desítky institucí z celé České republiky. 

Věra Krumlíková, Dobrá duše z Dolního Rychnova

První oceněnou se stala Věra Krumlíková, která se dobrovolnické činnosti věnuje již od roku 2006, nejprve v rámci občanského sdružení Střípky, později začala spolupracovat s nestátním zdravotnickým zařízením DOP – HC. „Odborná porota velmi ocenila, že paní Krumlíková se seniorům věnuje i o Vánocích a bere si k sobě domů na Štědrý den dva klienty domova, kteří by jinak zůstali o svátcích sami,“ uvedla Andrea Pisingerová ze společnosti HARTMANN-RICO a.s., která je jedním z partnerů projektu. Pro Věru Krumlíkovou je však největším oceněním ze všech to, že může i nadále pomáhat starým lidem a vracet jim chuť do života. Jak sama říká: „Tato práce je pro mě vším a největší odměnou pro mě je úsměv lidí a jejich radost, že mezi ně přijdu a můžu je pohladit.“

Hana Musilová, Dobrá duše z Liberce

Svou Dobrou duši má i město pod horou Ještěd. Je jí paní Hana Musilová, která se dobrovolnictví věnuje už čtyři roky. Svou činnost začínala nejprve v rámci střediska Kontakt, následně založila vlastní klub s názvem Radost. Dobrovolnické aktivity však paní Musilová neomezuje jen na práci se seniory, ale dochází také do knihovny Severočeského muzea v Liberci, kde pomáhá s převodem knižních kartoték do digitální podoby. „Patřím mezi seniorky, které navzdory svému věku nechtějí žít pasivním životem,“ vysvětluje liberecká dobrovolnice motivy, které ji vedou k tomu, aby věnovala svůj čas péči o druhé.

Eva Pichová, Miroslava Zemánková dvě Dobré duše z Týniště nad Orlicí

Posledními „Dobrými dušemi“ v kategorii jednotlivců se pak staly dvě dobrovolnice z Geriatrického centra v Týništi nad Orlicí, Eva Pichová a Miroslava Zemánková. Ty působí jako pěvecké duo a společně pravidelně docházejí za klienty domova, kde jim zpívají a hrají na harmoniku. Obě dámy se dobrovolnické činnosti věnují již řadu let, Eva Pichová 15 a Miroslava Zemánková dokonce úctyhodných let 18, což je obdivuhodné i proto, že paní Zemánková je sama od dětství zrakově postižená.

Speciální ocenění odborné poroty putovalo do Skřivan

Oproti prvním dvěma ročníkům měl ten třetí něco navíc, a to bylo speciální ocenění, které se odborná porota rozhodla udělit paní Haně Svobodové z Domova sociálních služeb ve Skřivanech. Toto ocenění si paní Svobodová rozhodně zaslouží, protože se dobrovolnické činnosti věnuje už neuvěřitelných 47 let. V roce 1968 nejprve založila Sdružení pro pomoc mentálně postiženým, jehož cílem bylo pomáhat rodinám hendikepovaných. Kromě toho je spoluzakladatelkou Českého hnutí speciálních olympiád.

V kategorii institucí zvítězila Židovská obec v Praze s dobrovolnickou kavárnou Miriam

Jednoduché rozhodování neměla odborná porota ani v kategorii institucí, kterých se letos do Dobré duše přihlásily dvě desítky z celé České republiky. Vítězná instituce však mohla být jen jedna a nakonec se jí stala Židovská obec v Praze. Odbornou porotu zaujal zvláště projekt dobrovolnické kavárny Miriam, který Židovská obec realizuje ve spolupráci s domovem sociální péče Hagibor. V rámci kavárny dojíždějí dobrovolníci Židovské obce do Hagiboru, kde pro jeho klienty připravují nápoje a košer zákusky. Tento projekt je velice přínosný především pro ty klienty domova, kteří jsou již imobilní a díky tomu se nemohou účastnit akcí mimo brány domova a nemohou si tudíž už zajít do skutečné kavárny. „Jednou z nejdůležitějších micvot v judaismu je chesed – což znamená pomoc druhým bez očekávání odměny, a proto mají v rámci židovské komunity důležité místo různé typy dobrovolnických aktivit,“ uzavírá Jana Wichsová ze sociálního oddělení Židovské obce v Praze.

Více o projektu Dobrá duše

Dobrá duše probíhá ve dvou kategoriích. První je určena jednotlivcům, druhá potom institucím, které s dobrovolníky pracují. Hlavním cílem Dobré duše je podporovat seniory v tom, aby i v pozdějším věku zůstali aktivními a věnovali svůj volný čas těm seniorům, kteří ze zdravotních či sociálních důvodů nemohou trávit své stáří v kruhu rodiny.

Do kategorie jednotlivců se mohou hlásit všechny osoby starší 60 let, které se dlouhodobě – nejméně po dobu tří měsíců – věnují pomoci seniorům v zařízeních sociálních služeb, nejsou v příbuzenském vztahu s osobou, které vypomáhají a neberou za svou pomoc žádnou finanční odměnu.

Do kategorie institucí mohly své přihlášky podávat zařízení, jako jsou například domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, domovy pro osoby se zdravotním postižením a denní stacionáře. Důležité je, aby tyto instituce s dobrovolníky pracovaly dlouhodobě, alespoň po dobu tří měsíců, a systematicky vytvářely podmínky pro další práci dobrovolníků.

Mediálním partnerem projektu je od roku 2014 rádio Proglas.

Kontakt pro média:

Karolina Stonjeková
MediaTrust Communications, spol. s r.o.
Kodaňská 1441/46
101 00 Praha 10
Tel.: 234 066 209
Mobil: 604 114 934
E-mail:    [email protected]